Activități de psihoeducație în depresie și demență

„Nu lucrurile sunt cele care ne supără, ci judecățile cu care ne aplecăm asupra lucrurilor.” Epictet

Psihoeducația e acel tip de educație oferită persoanelor cu o anumită tulburare (neurologică, psihiatrică, psihologică) ce afectează sănătatea lor mintală și a familiilor acestora.
Scopul e refacerea stării de bine, de a aduce treptat pacientul și familia acestuia de la sentimentul de neputință, de pasivitate sau de revoltă față de boală la o poziție de colaborare activă datorită unei viziuni realiste asupra bolii, asupra modalității de a-i face față zi de zi, asupra posibilităților psihoterapeutice și perspectivelor de viitor.
Psihoeducația are următoarele dimensiuni: dimensiunea pedagogică (cunoașterea, înțelegerea și conștientizarea aspectelor teoretice și practice ce vizează boala); dimensiunea psihologică (abordarea problemelor inerente bolii: șocul diagnosticului, povara emoțiilor, mecanisme de apărare în fața bolii) și dimensiunea comportamentală (schimbarea comportamentală și adoptarea unor strategii de coping).
Simona Marica, Psihologie clinică și medicală
Psihoeducația nu e terapie de familie. Participarea membrilor familiei presupune conștientizarea și asumarea rolului activ al tuturor membrilor în susținerea persoanei bolnave, precum și a lor.

Fă o programare!

Pentru programări puteți suna între orele 09:00 – 16:00

Am primit programarea ta. Multumesc!
A apărut o eroare la încercarea de a trimite programarea dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.